Jos itse olisin lukenut jo vuosia sitten saman, mitä luennolla kuulin, olisin lopettanut karkin syönnin ja terveellistänyt elämäntapojani jo aikapäiviä sitten. Kohdallani ei (toivottavasti) vielä ollut liian myöhäistä, mutta kuulun edelleen ikävään riskiryhmään. Koska itse en törmännyt tällaiseen pelotteluun aiemmin, toivon että jollekin tämä antaisi alkusysäyksen laihdutuksen aloittamiseen.

Ehkä joku jo arvasikin, kyseessä on siis riski sairastua kakkostyypin diabetekseen. Mitä nuorempana sairastuu, sitä vaarallisempi tauti on. Diabetes johtaa muihin sairauksiin, kuten silmänpohjarappeumaan ja munuaissairauksiin, kuten myös sydän- ja verisuonitauteihin ja hermot vaurioituvat (mm. jaloista lähtee tunto). Nämä sairaudet iskevät tavallisesti 10-20 vuotta diabetesdiagnoosin jälkeen. Eli jos sairastut parikymppisenä, on epätodennäköistä että saat elää viriiliä ja touhukasta vanhuutta. Tavallisesti diabetes iskee vanhempaan väestöön, mutta varoitus koskeekin nyt erityisesti nuoria.

Kaikkihan tietää, mitkä asiat lisäävät riskiä sairastua diabetekseen. Perinnölliset syyt ovat merkittävät: jos jommalla kummalla tai kummallakin vanhemmallasi on diabetes, on todennäköistä että jossain elämänvaiheessa siihen itsekin sairastuu. (Sairastumista voi omilla valinnoilla lykätä vanhuusikään.) Muita riskejä on keskivartalolihavuus, ylipaino, tupakointi, epäterveelliset elämäntavat, liikunnan puute, korkea verenpaine. Merkittävästi ylipainoisella riski sairastua diabetekseen on moniKYMMENkertainen! Toisaalta liikunnan harrastaminen vähentää riskiä, vaikka olisikin ylipainoinen. Joka tapauksessa, ainoa keino pienentää diabetesprosentteja maassamme olisi keskittyä porkkanan ja omenan narskutteluun ja jättää sokerit ja rasvat pienemmälle.

Mutta se mikä itseäni alkoi huolestuttaa eniten, on se, että diabeetikon raskaus ei ole lainkaan ongelmaton, vaikkakin Suomessa diabeetikkoäidin raskauden hoito on kehittynyt (etenkin yliopistollisissa sairaaloissa). N.70 prosentin diabeetikkoäidin verensokeri on epätasapainossa silloin, kun sikiö alkaa kehittyä. Se lisää riskiä epämuodostumiin sydämessä, virtsateissä ja hengityselimissä (4-6 % diabeetikkoäitien lapsilla näitä esiintyy). Myös vauvan makrosomian riski on erittäin suuri, n. joka kolmas diabeetikon lapsi syntyy suurikokoisena, tämä tietysti vaikeuttaa alatiesynnytystä ja voi aiheuttaa hapensaantiongelmia pikkuiselle. Puolet diabeetikkoäidin lapsista saatetaan maailmaan keisarinleikkauksella, ja useimmiten synnytys käynnistetään tai käynnistyy ennenaikaisesti. Myös kohtukuolemien määrä on moninkertainen terveisiin äiteihin nähden, kuten äidin raskausmyrkytyskin. Jotain kertoo sekin, että puolet diabeetikkoäitien vauvoista joutuu syntymänsä jälkeen lastenosastolle tarkkailuun. Tämä on paljon suurempi osa kuin terveiden äitien kohdalla.
Lääkäri voi jopa suositella, ettei diabeetikko hankkiutuisi lainkaan raskaaksi, mikäli verensokeria ei kerta kaikkiaan saada tasapainoon. Diabeetikkoäidin raskauden suunnittelu on erittäin tärkeää, ja siinä tarvitaan synnytys- ja sisätautilääkärien sekä diabeteshoitajan yhteistyötä.

Minä en vauvakuumeisena voisi näiden tietojen jälkeen enää sairastuttaa itseäni yhtään. Liikalihavuus on sairaus, joka pitää hoitaa. Tällaisen informaation jälkeen sen todella tajuaa... Itse ainakin pelästyin pahasti.

Kannattaa tehdä riskitesti täällä:
http://www.diabetes.fi/testit/riskitesti/index.php

Tietojen lähteenä mm. http://www.diabetes.fi/sivu.php?artikkeli_id=517